Valikko Sulje

Raitiotie tulee vai tuleeko?

Vaalitoreilla kiertäessä yksi asia nousee voimakkaasti esiin. Ratikka, puolesta vai vastaan? Tämä tuntuu olevan kynnyskysymys monelle. Jos et lupaa äänestää ratikkaa vastaan ja pysty vannomaan koko puolueen puolesta, että ratikkaa ei tule, niin ei tule ääniäkään.

Pääperuste raitiotien rakentamiseen liittyy väkiluvun kasvuun. Vuoteen 2040 mennessä ennustetaan väkiluvun kasvavan 40 000 – 59 000 asukkaalla. Se olisi aika iso lisäys reilun 200 000 asukkaan kaupungissa. Mistä tämä väestönlisäys tulee? Maahanmuutosta tietenkin. Turun kaupungin toimintasuunnitelmassa sanotaan suoraan, että Turun kaupungin väestönkasvu perustuu maahanmuuttoon, ja 2040-luvulla joka neljännen työikäisen turkulaisen ennustetaan olevan muunkielinen.

Ymmärrän, että meillä Suomessa väestösuhde on vääränlainen, vanhusväestön osuus kasvaa ja lasten ja nuorten osuus vähenee. Minulla ei sinänsä ole mitään maahanmuuttajia vastaan, mutta muistuttaisin, että Suomessa on yli 300 000 työtöntä. Turussa maahanmuuttajaväestöstä työttöminä on 26%. Ja Turun työttömyysaste oli vuoden lopussa keskimäärin 13,7 prosenttia. Miten tähän sopii massiivinen lisämaahanmuutto?

Viime viikolla juuri oli Helsingin Sanomissa juttu siitä, että ammattikoulussa on toisen polven, Suomessa syntyneitä maahanmuuttajataustaisia nuoria, jotka eivät osaa kunnolla suomea. Ja valitettavasti en usko, että Turussakaan on sen paremmin onnistuttu.

Meillä on peruskoulussa ollut paljon muutoksia, kuten inkluusio, avoimet oppimistilat, itseohjautuvuus, luokalta toiselle siirtäminen, vaikka luokalle jättämiseen olisi syytä sekä kaiken tämän päälle kännykkä ja some ja niiden aiheuttamat monimuotoiset keskittymisongelmat. Ei ihme, jos maahanmuuttajataustaisten lasten kotouttaminen ja kielen oppiminen ei ole onnistunut, kun suomenkielisillä lapsillakin on vaikeuksia lukemisen ja kirjoittamisen kanssa.

Mutta pitäisikö koulu, kotouttaminen, kielen oppiminen saada ensin kuntoon ennen kuin otetaan suuria määriä uusia maahanmuuttajia? Pitäisikö varmistaa, että ihmiset oikeasti oppivat kielen, saavat työtä ja/tai koulutusta ja ylipäänsä sopeutuvat tähän yhteiskuntaan. Kaikki tietävät mitä Ruotsissa on tapahtunut, sitä ei varmastikaan haluta meille.

Ja entäs sitten, jos väestö ei kasva ennustetulla tavalla? Onko silloin enää mitään järkeä koko raitiotiehankkeessa? Ainakin minut se saa epäilemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *